Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Problemele de care se lovesc tinerii antreprenori romani

Tinerii romani care pornesc la drum in afaceri au nevoie de sfaturi pentru a evita problemele si pentru a face fata unui mediu dur, mai ales pentru ca le lipseste educatia antreprenoriala si a unei structuri de sustinere. Aceste lipsuri duc la risipa de timp si  de bani.

Din nestiinta, unii tineri care isi deschis firme, cand merg la Registrul Comertului, nu inregistreaza toate codurile CAEN pe care vor sa le foloseasca si se trezesc, dupa ce firma de dezvolta, ca nu au cum sa factureze mai multe servicii clientilor si astfel pierd bani.

Prima problema: codurile CAEN

Inainte de a depune documentatia la Registrul Comertului, tinerii antreprenori ar trebui sa discute cu un specialist. Cel mai aproape este contabilul care se va ocupa de finantele firmei. Acesta poate recomanda, in functie de ceea ce vrea sa faca tanarul antreprenor, ce coduri CAEN trebuie notate in actul constitutiv al firmei. In caz ca nu esti atent cu ceea ce ai trecut la codurile CAEN te poti trezi cu somatie de plata de la ANAF. Un pont in ceea ce priveste codurile CAEN este ca in actul constitutiv sa fie trecute cat mai multe.

In plus, e mai bine ca in actul constitutiv sa fie trecute mai multe coduri CAEN. O parte din ele pot fi autorizate partial, in functie de activitatile pe care vrea sa le aiba antreprenorul, coduri ce pot fi autorizare ulterior, economisind bani si timp.

Principalele 5 piedici

Conform antreprenorilor cu experienta, cand un tanar vrea sa infiinteze un IMM se poate lovi de 5 piedici:

  • birocratia fiscala ridicata
  • lipsa educatiei antreprenoriala
  • taxele ridicate din cadrul Registrului Comertului
  • recrutarea de personal
  • inexistenta unor structuri de sustinere a antreprenoriatului in randul tinerilor

In acest moment exista si cateva forme de sustinere a tinerilor antreprenori. Una dintre solutii este SRL-D, programul guvernamental prin care tinerii pot beneficia de consiliere si instruire prin intermediul oficiilor teritoriale ale Directiei de Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Tinerii pot gasi sprijin si la Romanian Business Accelerator, un proiect prin care tinerii care vor sa se lanseze in afaceri pot primi consiliere si finantari de pana la 20.000 de la investitorii reuniti in jurul Romanian Business Accelerator.

 

SURSA

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei. Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro