Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

13 idei de afaceri pentru a te lansa in antreprenoriat

Antreprenoriatul inseamna progres, indiferent ca ideea ta de afacerea este mai simpla sau mai complexa. Este nevoie sa treci la actiune si cea mai buna metoda este sa lansezi propria afacere. 

Inainte de a incepe, insa ai nevoie de planul potrivit.  Si nici un plan de afaceri  nu o sa mearga fara a avea o idee in spate. E adevarat, ideile raman doar la stadiul de  idei pana reusesti sa le transformi in afaceri reale. Acum este momentul sa transformi o simpla idee intr-o afacere de succes. Profit360 te ajuta cu cateva idei de afaceri simple si cu investitii financiare mici astfel incat sa te poti lansa in domeniul antreprenoriatului.

Multe dintre aceste idei de afaceri nu sunt noi, sunt experimentate si testate, si cu siguranta te pot inspira in start up-ul afacerii tale. Analizeaza domeniile de mai jos si vezi care ti se potriveste.

1.    Mystery Shopper ( clienti falsi )

„Esti platit ca sa faci shopping” – un job descrption  pe care multi il cauta astazi.  Clientii falsi sunt oamenii cu un deosebit simt estetic, atenti la detalii, constienti de ceea ce inseamana experienta si comportamentul de cumparare si capabili  sa ofere un feedbak  potrivit magazinelor, produselor si serviciilor. Daca te potrivesti descrierii,  este bine de stiu ca se plateste bine si exista si posibilatea de a  angaja si pe altii sa lucreze alaturi de tine.

2.    Pop Up Retail

Spatiile pentru  targuri au fost dintodeaua profitabile. O astfel de afacere presupune competente sociale, un fler financiar, un buget destul de restrans si idei bune pentru promovare. Pentru a testa terenul o idee poate fi organizarea  unui mic targ in propria curte sau intr-un spatiu restrans, oferind astfel potentialilor clienti platforma potrivita pentru a-si vinde si promova produsele.

3.   Infrumusetare si ingrijire personala

Aspectul este foarte important pentru fiecare dintre noi. Iata de ce afacerile  de ingrijire personala vor fi intodeauna in trend.  Un salon de infrumusetare, spa, masaj sau tatuaj … ai foarte multe optiuni.  De asemena, o alta optiune ce merita luata in considerare este  un job ca stilist,  consultant individual sau afiliat unei companii de profil.

4.    Asistenta virtuala

Daca este ceva ce ne lipseste cel mai mult astazi, acesta este timpul. De aceea, poti sa te lansezi in afacere ca asistent virutal sau furnizor de servicii de asistenta. Poti aranja intalniri, plati facturi etc,  oamenii ocupati au nevoie de asistenta in aceste domenii. Tot ce trebuie  sa faci este iti targetezi nisa potrivita si sa incepi sa lucrezi.

5.   Consultanta

Consultanta este o arena foarte vasta si ofera o paleta larga de optiuni. In functie de expertiza  ai putea fi consultant in mai multe domenii cum ar fi finante, SEO, social media, branding, nutritie, lifestyle etc.  Ai foarte multe avantaje chiar daca lucrezi ca freelancer in acest domeniu.

6.   Blogging

Un blog pe o anumita nisa este, cu siguranta o optiune ce merita luata in calcul, mai ales daca ai cunostinte in domeniu si abilitati de scris. Nu costa foarte mult sa cumperi un domenu si un web hosting,  dar succesul ca blogger nu vine peste noapte. Alege un subiect de interes cum ar fi sanatate, fitness, calatorii, parenting, adu un continut de calitate si numarul de vizitatori  va fi vizibil  in crestere. O alta cale de a castiga un venit poate fi  advertising-ul pe blogul tau.

7.  Instructori

Sa devii profesor nu este atat de greu, iar  instructorii de dans, muzica, yoga, tai chi etc. sunt platiti pentru a-i ajuta pe altii sa isi imbunatateasca abilitatile sau sa invete ceva nou. Recent, a aparut  un business inedit, lectii de gatit: iti aduc  acasa instructorul si ingredientele daca vrei sa inveti sa gatesti. O idee buna care poate fi replicata in mai multe forme de instructaj. O alta optiune care merita incercata este sa folosesti YouTube sau Skype pentru a oferi lectii virtuale.

8.    Produse Handmade

Acest tip de business se aplica celor mai talentati dintre noi. Produsele handmade si cele unicat sunt foarte atractive. Cu o simpla privire asupra siteurilor si bloggurilor  poti observa cati oameni creaza obiecte functionale, precum si faptul ca modul in care le promoveaza este unul special si eficient.

9.    Reciclarea

Reciclarea iti ofera oportunitati de inovare, iti pune la incercare  creativitatea si iti permite sa folosesti produse deja utilizate pentru a crea produse functionale si interesante.  Mai mult decat atat, contribui eficient si  la protectia mediului. Partneriatele cu comunitatea locala sau cu grupuri discriminate te vor ajuta sa construiesti un brand responsabil social.

Cauta idei care te ajuta sa folosesti eficient plastic, hartia sau haine vechi. Un exemplu de astfel de afacere poate fi crearea unor haine pentru copii din resturile de material de la un atelier de croitorie, care ulterior pot fi vandute.

Uita-te in jurul tau… sunt multe lucruri prin care poti face diferenta.

10.  Wedding Planners

Daca esti atent la detalii, organizat si vigilent, bun negociator si poti obtine oferte bune pentru hoteluri, resorturi, flori etc.  poate ca o cariera de wedding planner este o idee foarte buna.  Oportunitatile sunt peste tot,  poti aduce aceste ceremonii la un alt nivel prin crearea unor nunti tematice sau oferirea unor destinatii inedite.  Desigur, nu poti deveni un wedding  planner peste noapte, e nevoie de competente de relatii publice, rabdare, flexibiltate si, nu in ultimul rand, creativitate pentru a satisface nevoile clientilor tai.

11.  Critici si recenzori

 Criticii si recenzorii pot castiga destul de mult si unul dintre avantajele este ca poti incerca produse si servicii noi, restaurante, hoteluri, carti sau filme fara sa fie nevoie sa platesti pentru ele. De fapt, trebuie sa consumi anumite produse sau experimentezi anumite servicii si sa vorbesti despre ele.

Ca sa iti construiesti o reputatie in domeniu trebuie sa fii onest, nepartinitor si de asemenea  sa ai talent la scris.

12.  Scriitori

Daca te pricepi la scris, atunci ai numeroase variante.  De la scenarist la autor de carti, articole, eseuri, critici, lucrari academice sau teze, optiunile sunt numeroase si destul de profitabile.

Ai nevoie de talent, un laptop, PC sau notepad si dorinta de a lucra si cunoaste nevoile si asteparile targetului tau.

13.  Recalificarea/ Training

 Una dintre oportunitatile de dezvoltare aduse de recesiune este recalificarea. Multe persoane si-au pierdut locul de munca, dar foarte putini au folosit pauza dintre slujbe intr-un mod constructiv, pentru a-si imbunatati anumite abilitati sau pentru a invata lucruri noi. De exemplu, daca  ai capacitatea de a-i ajuta pe altii sa invete, atunci training-ul poate fi un domeniu in care ar trebui sa lucrezi.

Comunicarea, gestionarea conflictelor, gandirea creativa, managementul proiectelor sau finantele sunt numai cateva dintre domeniile in care ai putea fi trainer.

Iata cateva dintre ideile care te pot inspira in a face un pas spre antreprenoriat. Inainte de a avea succesul dorit, e nevoie sa actionezi. Analizeaza aceste optiuni in profunzime si exploreaza aceste posibiltati pentru a avea sansa unui start up de succes bazat pe una sau mai multe idei creative.

Succes in afaceri!

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei. Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro