Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

15 Sfaturi pentru a gestiona epuizarea unui angajat

Poate ca ati observat ca un angajat a devenit irascibil si intarzie la serviciu in mod regulat.  Entuziasmul lui s-a diminuat si productivitatea a scazut. Incepeti sa va simtiti iritat de fiecare data cand il vedeti si situatia pentru ceilalti angajati devine frustranta.

V-ati gandit ca problema poate nu este despre angajat, ci despre locul lui de munca? Este aceasta persoana coplesita si subapreciata? Poate ca sufera de epuizare la locul de munca, atat emotionala cat si fizica, care s-a instalat din cauza unei perioade de stres ce a condus spre sentimentul de frustrare.

Cauze

De cele mai multe ori, epuizarea este rezultatul subaprecierii. Ei ajung sa faca mai mult decat pot duce, chiar si in orele suplimentare. Sunt momente cand iesirile unui angajat se produc de la un stimulent primit intr-o stare de plictiseala sau depresie. Alte sentimente cauzale pot fi: frica de a pierde locul de munca, nesiguranta cu privire la nivelul la care lucreaza, incertitudine cu privire la cerintele acestui job.

Semne

Trebuie sa fiti atenti la semnele de epuizare, acest lucru nefiind dificil. Cateva semne ar fi:

  • Absenta nemotivata de la locul de munca
  • Pleaca mai devreme
  • Scade in productivitate
  • Apare frustrarea
  • Are un declin in sanatate
  • Lipsa de entuziasm
  • Izolare fata de ceilalti

Din pacate , nu este vreo solutie rapida care sa va ajute angajatul sa faca fata epuizarii. Daca il veti trimite in vacanta, problema nu va disparea. O schimbare trebuie facuta la locul de munca, in mediul in care lucreaza si in starea sa emotionala.

Ca manager, puteti gestiona aceste lucruri. Comunicand, motivand si conducand angajatii vostri, puteti reconstrui viata lor la job.

Comunicati cu angajatii

1. Organizati intalniri periodice cu angajatii

Ganditi-va atat la intalniri colective cat si intalniri unu la unu cu fiecare angajat. Puteti face aceste intalniri o data pe luna sau o data la doua saptamani. Oferiti-le posibilitatea de a vorbi despre munca lor si despre orice problema o au in legatura cu jobul, gradul de dificultate al operatiunilor, mediul de lucru, care sunt obiectivele lor pe plan profesional. Permiteti-le astfel sa se deschida in fata voastra si va simta aproape de ei.

2. Incurajati gandirea pozitiva si eliminati negativismul

Exista plusuri si minusuri la fiecare job, iar atunci cand angajatii sufera de epuizare, ei uita de aspectele pozitive si se concentreaza pe cele negative. De exemplu, o persoana se poate concentra pe operatiunea dificila pe care o are de executat, fara a mai privi spre intregul proiect care este unul captivant. Le puteti aminti cat de importanti sunt ca fac parte din acest proiect si sa le mentineti gandirea pozitiva.

3. Oferiti-le recunostinta pentru munca lor

Apreciati si recunoasteti efortul depus de angajatii vostri. Fiti sinceri si faceti-va un obicei de a observa lucrurile facute de ei.Cand realizati evolutia si implicarea unei persoane, spuneti-i acest lucru.

4. Care sunt asteptarile pe care le aveti si care sunt cerintele jobului

Un motiv pentru care angajatii ajung la epuizare este incertitudinea cu privire la ce ar trebui sa faca. Poate ca opertatiunile sunt explicate vag sau primesc feedback de la prea multe persoane. Este datoria voastra ca angajatii sa inteleaga clar ce au de facut, altfel se vor pierde bani si  timp, iar frustrarea va continua.

Motivati-va angajatii

5. Descoperiti ce lucruri ii motiveaza

Are vreun efect aprecierea unui angajat in fata celorlalti? Ii puteti motiva sa munceasca mai mult atragandu-le atentia asupra minusurilor intr-o sedinta unu la unu? Conceptul de tinuta Casual in ziua de vineri le ofera o atmosfera pozitiva? Retineti ca fiecare angajat este diferit si incercati sa ii motivati dupa nevoile lor, nu nevoile voastre.

6. Incurajati eliberarea stresului

Legat de motivarea angajatilor, incurajati-i sa se elibereze de stres permitandu-le sa asculte muzica in timp ce lucreaza, sa se imbrace casual, comod, sa aibe un program de munca flexibil. Acest lucru ii va face pe angajati sa se bucure de timpul petrecut la job si le veti arata ca va pasa de starea lor.

7. Aratati-le aprecierea voastra

Puteti face asta pregatindu-le un mic dejun, o gustare , o cafea sau poate o sedinta de masaj. Poate fi un moment de relaxare pentru angajat, intr-o zi aglomerata.

8. Incurajati-i sa iasa afara in pauze

Cu totii avem nevoie de o gura de aer curat si poate fi chiar o reimprospatare buna dupa cateva ore de lucru in birou. Daca tipul de munca si amplasamentul va permite, acordati-le o pauza in care sa iasa afara sau organizati o sedinta in aer liber.

9. Sustineti zilele de concediu

Desi o vacanta nu va alunga epuizarea, poate usura anumite simptome. Ii puteti incuraja sa foloseasca zilele de concediu in mod regulat.

10. Oferiti compensari/stimulente

Acestea nu vor face ca epuizarea sa dispara, dar poate motiva un angajat plictisit de munca sa , sa faca o treaba buna. Puteti lua in calcul si acordarea de bonusuri pentru rezultate bune la locul de munca.

Conduceti-va angajatii ca un adevarat leader

11. Imbunatatiti aptitudinile de leader

Este esential sa continuati sa va dezvoltati aptitudinile de leader. Acest lucru va aduce armonie grupuri si angajatii vor lucra eficient ca o echipa. Puteti citi carti de leadership, carti despre alti antreprenori, puteti participa la workshopuri, conferinte sau cursuri din acest domeniu. Veti avea mai multe idei despre cum sa gestionati situatii de epuizare ale angajatilor vostri.

12. Trimiteti angajatii la training

Ca leader, este important sa va dati seama ce aptitudini ale angajatilor vostri pot fi dezvoltate pentru a avea o performanta maxima si un spirit de echipa. Ganditi-va la teme ca managementul timpului, orientarea spre client, managementul stresului sau anumite programe digitale.

13. Distribuiti sarcinile potrivite

Pentru a fi un bun manager, trebuie sa evaluati care sunt sarcinile pe care le-ar face cel mai bine un angajat in functie de aptitudinile lui. Puteti face prin rotatie aceasta distribuire pentru a nu se instaura rutina si plictiseala. Oferiti o responsabilitate care ii va orienta spre dezvoltare profesionala pe angajati.

14. Limitarea orelor suplimentare

Daca nu sunt platite, orele suplimentare sunt dezirabile. Respectati numarul de ore care a fost stabilit cu angajatul. Orele suplimentare ocazionale sunt inofensive, dar frecventa lor cauzeaza epuizare.

15. Incurajati participarea la un program de asistenta pentru angajati (EAP)

Un program de asistenta este un serviciu de consiliere oferite de angajatori pentru angajatii lor, fie direct prin intermediul companiei sau prin asigurare.

Toti oamenii sunt predispusi la epuizare la locul de munca. Sa nu credeti ca angajatii vostri sunt imuni la acest lucru pentru ca sunt impliniti cu cariera lor. Luati-va timp pentru a evalua nivelul de epuizare al personalului si implementati masurile potrivite pentru a preveni. Fiecare persoana reactioneaza diferit la diferite joburi Este datoria voastra sa va asigurati ca fiecare angajat este pe o pozitie potrivita.

SURSA

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei. Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro