Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

2015 – anul in care iesim, cu adevarat, din criza?

2015 ar putea fi primul an in care business-ul din Romania ar putea marca, cu adevarat, o evolutie ascendenta, releva datele unui sondaj de opinie realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin in randul unui esantion reprezentativ de oameni de afaceri din IMM-uri si mediul de business corporate.

Barometrul privind asteptarile economice din Romania arata un optimism moderat, conditionat de provocarile de ordin fiscal si de evolutia economica mondiala.

Dupa un an 2014 in care cuvantul de ordine a fost supravietuirea, 2015 incepe sub auspicii pozitive, spun investitorii. Oamenii de afaceri invoca drept argumente principale posibila stabilitate de pe scena politica, generata de incheierea alegerilor prezidentiale si de perceptia pozitiva fata de politica anuntata de noul presedinte Klaus Iohannis, si scaderea preturilor la carburanti, fapt care, daca se va mentine pe aceleasi coordonate, va influenta in sens pozitiv costurile de productie si transport.

Astfel ca peste 53% dintre managerii chestionati de KeysFin se asteapta ca in anul 2015, evolutia economica sa fie una pozitiva, in timp ce numai 34% vad o continuarea a crizei, sub toate formele sale. 13% dintre participantii la studiu au evitat sa caracterizeze evolutia economica din 2015, considerand ca sunt prea multe necunoscute la mijloc ca sa isi poata face o parere din start.

Evolutie pozitiva inseamna, in opinia celor chestionati, o dezghetare a relatiilor de business, a investitiilor de stat si private, in general o deblocare a banilor din economie.

Intrebati fiind care sunt principalele provocari ale anului 2015, cei mai multi manageri (70%) le-au identificat pe cele de ordin fiscal (posibila majorare a taxelor si impozitelor). Pe lista riscurilor din acest an s-au mai incadrat evolutia economica mondiala, remarcata de 23% dintre investitorii chestionati, evolutia principalelor valute (27%), blocajul financiar (45%) si situatia de pe scena politica (34%).

O alta intrebare adresata mediului de afaceri a vizat perceptia economica a Romaniei in ochii investitorilor straini. La intrebarea „Cum este vazuta Romania din afara, din punct de vedere al atractivitatii economice, in comparatie cu tarile din regiune?”, majoritatea celor intervievati au fost rezervati (42%), enumerand drept principala problema lipsa de predictibilitate a mediului fiscal.

Pe lista bilelor negre au mai fost incluse, la loc de cinste, rata TVA mai mare decat in Bulgaria, blocajul financiar, birocratia si absenta unei infrastructuri de transport la standarde occidentale.

In privinta atuurilor, Romania se remarca, in ochii investitorilor chestionati de KeysFin, mai ales prin costurile reduse ale fortei de munca si calitatea acesteia, prin oportunitatile de business in principal in segmentul agricol si prin pozitia geostrategica din regiune (membra UE, port la Marea Neagra, transport ieftin pe Dunare etc.)

Potrivit barometrului privind perceptia investitorilor asupra mediului de afaceri, realizat de KeysFin, leul va urma in 2015 o evolutie destul de linistita. Euro va evolua in limitele a 4,45-4,50 lei, cu mici fluctuatii in primavara si in toamna.

Majoritatea investitorilor s-au declarat convinsi ca BNR va reusi sa tina moneda nationala in frau, avand in vedere intentia de a trece la euro, si ca, din punct de vedere al riscului valutar, acesta va ramane la un cost controlabil, bineinteles daca evolutia externa si cea interna, mai ales cea politica, se vor afla pe o linie constanta, mai arata analiza KeysFin.

Sursa

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei. Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro