Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Ovidiu Nicolescu: IMM-urile vor deveni consumatori-captivi

Intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a declarat ca IMM-urile vor intra in categoria consumatorilor-captivi, dupa liberalizarea pretului la gaze, incepand cu 1 ianuarie 2015. Acest lucru se intampla deoarece legislatia in vigoare nu prevede solutii alternative pentru nevoia de agent termic.

Consumatorii non-casnici, unde sunt incadrate si societatile de tip IMM, au beneficiat de avantajul tarifului reglementat pana in luna august 2014, luna la care a fost aplicata ultima etapa de reglare a pretului, in sensul cresterii. In momentul de fata, pretul suportat de sectorul IMM este un pret obtinut pe principiul cerere-oferta, respectiv aproximativ 96 lei/pe Megawatt ora. Piata centralizata a gazelor naturale este insa dominata de OMV Petrom Gaz, lucru care atrage dupa sine nasterea fenomenului de monopol. In plus, lipsa de experienta a autoritatilor de monitorizare si reglementare ar putea duce la reactii intarziate in cazul unor dezechilibre a pretului.

Ca atare, in conditiile inexistentei unor masuri ce pot oferi solutii alternative pentru nevoia de agent termic, se va ajunge la incadrarea consumatorilor din sectorul IMM in categoria consumatorilor-captivi, chiar si in conditiile in care pot schimba furnizorul mult mai usor prin decizie unilaterala”, a declarat Ovidiu Nicolescu in cadrul conferintei de presa.

Potrivit Agerpres, singurul instrument de intervenire asupra dezechilibrului este generat de Legea Concurentei, prin care se poate bloca pretul pe o perioada de maximum sase luni. De asemenea, potrivit sursei citate, este nevoie in principal de elaborarea legislatiei secundare privind eficienta energetica, in paralel cu evaluarea reala a consumurilor de gaze naturale din sectorul IMM si identificarea de masuri ce pot asigura un echilibru de negociere reala intre consumator si furnizor.

Sursa

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei. Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro