Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Solutii alternative de finantare ale antreprenorilor europeni

Piata online europeana a finantarilor alternative a crescut cu 144% anul trecut, pana la un nivel de aproape 3 miliarde de Euro si ar putea depasi 7 miliarde de Euro in 2015, conform primului studiu cuprinzator privind finantarile alternative pan-europene realizat de noul Centru pentru Finantari Alternative apartinand Judge Business School din cadrul Universitatii Cambridge, in colaborare cu EY.

Raportul Moving Mainstream: The European Alternative Finance Benchmarking, are la baza raspunsurile a paisprezece asociatii cheie nationale sau regionale din industrie, precum si ale reprezentantilor unui numar de 255 de platforme financiare online de top din Europa, reprezentand 85% – 90% din piata de finantari alternative bazate pe platforme online din Europa. Daca studiile anterioare s-au concentrat pe finantarile alternative din Marea Britanie, noul raport acopera pentru prima data, in detaliu, si alte tari europene.

Considerata pana recent o activitate de nisa, finantarea alternativa online, care include equity crowdfunding (crowfunding bazat pe emiterea de actiuni sau obligatiuni) si creditarea peer-to-peer (de la persoana la persoana), a devenit o sursa foarte importanta si des utilizata pentru obtinerea de finantari de catre IMM-uri, start-up-uri si multe alte proiecte de afaceri din Europa, conform raportului.

Finantarile alternative online derulate pe platforme financiare de tranzactionare din afara sistemului bancar traditional, au crescut in Europa de la 1,21 miliarde de Euro in 2013 la 2,9 miliarde de Euro in 2014. Industria finantarilor alternative este estimata sa depaseasca 7 miliarde de Euro daca fundamentele pietei raman solide si cresterea va continua in acelasi ritm.

In anul 2014, 201 milioane de Euro au fost furnizate IMM-urilor si start-up-urilor europene prin intermediul platformelor de finantare alternativa, si dedicate finantarii afacerilor aflate in stadiu incipient de dezvoltare si capitalului circulant. Volumul finantarilor alternative online a crescut constant la aproximativ 75% de la an la an, iar numarul estimat de start-up-uri si IMM-uri finantate a crescut intr-un ritm si mai accelerat – 133% in ultimii trei ani, cumuland aproximativ 5,801 de IMM-uri sau start-up-uri in anul 2014. Aceste noi forme de finantare alternativa cresc rapid, iar cresterea incepe sa atraga investitori institutionali. Finantarea alternativa, cel putin in unele tari europene, este pe punctul de a deveni o modalitate principala de finantare. Pana acum au existat putine date concrete privind extinderea acestei industrii in Europa. Raportul curent arata ca, desi este inca semnificativ mai mica decat industria similara din Marea Britanie, finantarea alternativa de pe continent a ajuns la o masa critica. Una dintre cele mai interesante unitati de masurare este rata de adoptie in anumite piete si modele. De exemplu, imprumuturile de afaceri peer-to-peer au crescut cu mai mult de 270% in Europa continentala in acest an, iar Estonia si Suedia inregistreaza unele dintre cele mai ridicate volume pe cap de locuitor.

In termeni de volume de finantare alternativa, clasamentul pietelor din Europa continentala este condus de Franta, Germania, Suedia, Olanda si Spania. Marea Britanie este de departe cea mai mare tara europeana pentru finantarile alternative, volumul acestor finantari atingand 2,34 miliarde de Euro (1,78 miliarde de lire sterline) in 2014. Ea este urmata de Franta, cu finantari de 154 milioane de Euro, Germania, cu finantari de 140 milioane de Euro, Suedia, 107 milioane de Euro, Olanda, 78 milioane de Euro, si Spania, 62 milioane de Euro.

Finantarile alternative in Europa, excluzand Marea Britanie, au crescut de la 338 milioane de Euro in 2013 la 620 milioane de Euro in 2014, si au inregistrat o crestere medie de 115% in ultimii trei ani. Imprumuturile pentru afaceri peer-to-peer reprezinta cel mai mare segment al pietei, cu un volum de 275 milioane de Euro in 2014, urmate de finantarile de tip crowdfunding bazat pe recompense, estimate la 120 milioane de Euro, imprumuturi pentru consumatori peer-to-peer, cu 93 milioane de Euro, si equity crowdfunding, cu 83 milioane de Euro.

In Europa, cu exceptia Marii Britanii, imprumuturile de afaceri peer-to-peer au crescut cu 272% intre 2012 si 2014, urmate de equity crowdfunding care a inregistrat o crestere de 116% si de imprumuturile pentru consumatori peer-to-peer, cu o crestere de 113%.

Sursa

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei. Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro